vivobarefoot-baskaju-apavi

Baskāju apavi - ko ņemt vērā pirms to iegādes

Kā baskāju kustība kļuva populāra? 

Pēdējos gados baskāju apavi guvuši milzu popularitāti. Kā tas aizsākās?

Baskāju kustība mūsdienu izpratnē aizsākusies ar "baskāju skriešanu" vai "dabisko skriešanu", tomēr tā nav nesena parādība. Baskāju kustības mūsdienu atdzimšana, īpaši Rietumu pasaulē, ir aizraujošs seno tradīciju, zinātnisko pētījumu un sportisko eksperimentu sajaukums. Iedziļināsimies tajā, kā kustība basām kājām sākās un ieguva popularitāti:

Vai moderns trends?

Ilgi pirms polsterēto zolīšu un modernu apavu tehnoloģiju parādīšanās mūsu senči tūkstošiem gadu skrēja, medīja un staigāja basām kājām vai ar ļoti minimālistiskiem apaviem. Daudzās pamatiedzīvotāju kultūrās visā pasaulē skriešana basām kājām nebija tendence, bet gan dzīvesveids.

20. gadsimta novērojumi

Tarahumara cilts Meksikā, kas pazīstama ar savām garo distanču skriešanas spējām, bieži skrēja plānās zoles sandalēs, ko sauca par "huaraches". Tahamura cilts skrējēji kļuva plaši pazīstami 20. gadsimta otrajā pusē, kad pētnieki un rakstnieki uzsvēra viņu neticamo uzturību. 

huaraches-mexican-native-shoes

 

21. gadsimta atdzimšana un zinātniskie pētījumi

2000. gadu sākumā sāka parādīties pētījumi, kas liecina, ka skriešana basām kājām var samazināt traumu risku salīdzinājumā ar skriešanu modernos, polsterētos apavos. Viens nozīmīgs pētījums, ko 2010. gadā žurnālā Nature publicēja Dr. Daniels Lībermans, parādīja, ka skrienot ar basām kājām, ir tendence piezemēties uz pēdas priekšgala vai vidus, tādējādi potenciāli samazinot ar triecienu saistītus ievainojumus.

"Born to Run" - dzimis, lai skrietu.

2009. gadā Kristofera Makdugala grāmata "Born to Run" kļuva par bestselleru. Grāmata iedziļinājās ultramaratonu skriešanas pasaulē un Tarahumara cilts baskāju skriešanas tradīcijās. Tas pievērsa lielu uzmanību baskāju skriešanas priekšrocībām un priekam. Pēc šīs atjaunotās intereses daudzi apavu uzņēmumi sāka ražot minimālistiskus vai barefoot jeb baskāju apavus. Apavi tika radīti tā, lai maksimāli imitētu sajūtu, kas tiek gūta ar basām kājām - plats purngals, lai nodrošinātu dabisku pēdu izplešanos, nulles kritums no papēža līdz purngalam, kā arī minimāla amortizācija.

dzimis-lai-skrietu-gramata

Brīdinājumi un kritika

Lai gan daudzi atbalstīja baskāju kustību, tā tika arī kritizēta. Daži cilvēki guvuši traumas, pārāk ātri pārejot no tradicionālās skriešanas uz skriešanu ar basām kājām. Tas saistīts ar to, ka pāriešana no parastiem uz baskāju apaviem notikusi pārāk strauji un mūsdienu apavu nēsāšanas ietekmē lielākajai daļai cilvēku nav nostiprinājušies attiecīgie muskuļi. Par to parunāsim sīkāk. 

 

vivobarefoot-baskaju-apavi

Priekšrocības, staigājot basām kājām (pat ar apaviem!)

1. Dabiska pēdu kustība

Baskāju apavi ir izstrādāti, lai atdarinātu cilvēka pēdas dabisko formu un funkcijas. Tie nodrošina pilnu kustību amplitūdu, īpaši kāju pirkstos, kas veicina dabisko gaitu un samazina pārmērīgu slodzi uz locītavām.


2. Uzlabota propriocepcija

Ar plānu zoli un tiešu saskari ar zemi baskāju apavi uzlabo propriocepciju – mūsu ķermeņa spēju sajust savu stāvokli telpā. Šī paaugstinātā apziņa ir ļoti svarīga līdzsvaram, veiklībai un vispārējai ķermeņa koordinācijai.


3. Nostiprina pēdu muskuļus

Ļaujot pēdai dabiski kustēties, baskāju apavi var palīdzēt stiprināt pēdu muskuļus. Laika gaitā tas var samazināt ar pēdu saistītu slimību risku.


4. Veicina labāku stāju

Tradicionālajiem apaviem bieži ir paaugstināti papēži, kas var mainīt mūsu stāju. Turot pēdu plakanu uz zemes, basām kājām apavi veicina taisnāku stāju, potenciāli samazinot slodzi uz mugurkaulu.


5. Videi saudzīgs dizains

Tādi zīmoli kā Vivobarefoot par prioritāti bieži vien piešķir ilgtspējīgus materiālus un procesus, padarot tos par lielisku izvēli videi draudzīgam patērētājam.



Tomēr katrai rozei ir savs ērkšķis...
Lai gan apavi basām kājām piedāvā daudz priekšrocību, tie ne vienmēr ir ideāla izvēle ikvienam jebkurā situācijā. Šeit ir daži aspekti, kas būtu jāņem vērā pirms iegādāties baskāju apavus.

Kad uzmanīties


1. Pārejas periods

Ja pārejat no tradicionālajiem apaviem uz basām kājām, dariet to pakāpeniski. Jūsu kājām būs nepieciešams laiks, lai pielāgotos jaunajiem kustību modeļiem un pēkšņas izmaiņas var izraisīt sasprindzinājumu, sāpes un ievainojumus.


2. Diabētiskā neiropātija

Personām ar diabētisko neiropātiju, kas izraisa jutīguma zudumu pēdās, jābūt piesardzīgiem. Apavi basām kājām var nenodrošināt nepieciešamo aizsardzību pret nepamanītiem savainojumiem.


3. Strukturālās pēdas problēmas

Ja jums ir nopietnas pēdas strukturālas problēmas, piemēram, smagi bunjoni vai āmura pirksti, pirms maiņas konsultējieties ar podologu.


4. Nelīdzens reljefs

Lai gan apavi basām kājām ir paredzēti dažādām virsmām, tie var nenodrošināt pietiekamu aizsardzību ļoti nelīdzenā reljefā, sevisķi akmeņainā apvidū vai uz asām klintīm.


5. Atsevišķi aroda apdraudējumi

Darbiem, kuriem nepieciešama papildu pēdu aizsardzība, piemēram, būvniecībā vai rūpnīcā, var būt nepieciešami izturīgāki apavi, lai aizsargātu pret konkrētiem apdraudējumiem, piemēram krītošiem priekšmetiem.

Noslēgumā
Barefoot apavi, tostarp tādi zīmoli kā Vivobarefoot, piedāvā atsvaidzinošu atgriešanos pie pamatiem, uzsverot dabisko pēdu mehāniku un kustību. Tomēr, tāpat kā jebkuras apavu izvēles gadījumā, ir svarīgi ņemt vērā individuālās vajadzības un apstākļus. Kā vienmēr, ja rodas šaubas, konsultējieties ar pēdu speciālistu, lai noteiktu labākos apavus jūsu unikālajām kājām.

Esiet piesardzīgs un ejiet pa ceļu, kas jums šķiet piemērots!

Atpakaļ uz blogu